• Ermita del San Crist de Torrent D'en Fenollet
La Parròquia

Torrent d´En Fenollet és una aldea de la Costera de Ranes, molt pròxima a Rotglà i Corberà. Fins al 1838 va ser un poble. Des d'eixa data pertany al terme municipal de Llanera de Ranes, però eclesiàsticament depén de la parroquià de Rotglà i Corberà. El 1840, dos anys després de deixar de tindre ajuntament propi, comptava amb 135 habitants. Va ser un antic lloc de moriscs – 22 fins al 1609 – i era senyoriu del Marqués de Fenollet. L'últim senyor va ser el Marqués de Boïl, que va tindre un palau ja desaparegut. A part de l'ermita del Crist encara en peu, hi havia una església parroquial davall l'advocació de Sant Llorenç, que com el palau, també va desaparéixer. El bancal on havia estat este temple encara era propietat de la parròquia de Rotglà fins fa tan sols uns pocs anys, quan es vengué a uns particulars. L'aldea també s´ha conegut com a Torrent de la Costera, Torrent d'Agulló i Torrent de Mereu.
Les cases de Torrent d´En Fenollet estaven deshabitades i pràcticament en ruïnes, fins que a la dècada dels 50 s´hi instal·laren unes quantes famílies castellanes.

L'ermitòleg valencià Luis B. Lluch i Garín va estar a la primavera de 1969. Així relata la seua visita:

«Iniciem la marxa confessant una vegada més la meua ignorància perquè, ¿quantes  vegades he passat per esta carretera?, moltes, moltíssimes; i mai no he descobert sobre el mar de tarongers esta meravellosa Ermita ―sense exageració― que compon un sorprenent conjunt policromat amb el seu frontispici groc enquadrat per faixons blancs, les seues portes roges i la façana de la caseta de l’ermità pintada de blau amb finestres blanques, entre verdes palmeres, negres garroferes i platejades oliveres.

 

– Este lloc o aldea, que abans va ser poble important, pertany en l’aspecte religiós a Rotglà i Corberà i en el civil a Llanera de Ranes, de manera que quan algú es mor, ha de dir abans, clar està, on l’han de soterrar.

– ¿I se celebra festa? ―pregunte emparellant el meu pas al del company―.

– El primer divendres de març. Fan una espècie de fira de joguets i llepolies... ―de sobte, canvia el gir de la conversació.― ¿Què li pareix com estan els camps? Les bledes ja estan per a collir... Com li deia abans, ja que a vosté li agrada la història, li contaré que fa uns vint anys hi hagué una sequera molt gran per la part d’Albacete. Van vindre molts de per allà i s’hi van quedar, van fer les seues “casetes” i “es van casar”.

M’ature i enfoque la màquina.

– Està retratant la casa de la tia Maria, la vella...

Però ja s’ha mort.

Més avant creuem el llavador. És un tros de séquia recobert de carreus i lloses de rodeno, al corrent de la qual afluïxen diverses rases. Les dones riuen i prorrompen en veus quan els demane permís per a fer-los una fotografia. Totes deixen de llavar i s’allisen la falda i el davantal... i després, desprevingudes, els faig una altra fotografia... que és la que val.

Ja ens rodeja un eixam de xiquets. Ens segueixen, s’encreuen, s’avancen i es paren interrompent el pas.

–  ¡Un retrat!

 Però... ¿és gratis?

– A mi me’n farà un molt bonic.

– ¡Vaja!.. ¡Diu que anem a l’Ermita que ens farà retrats debades!

– ¡Que bé! – I tots arranquen a córrer cridant: ¡al retrat, al retrat!

L’Ermita apareix al fons del camí. D’ella emana una dolça poesia i, com una dona amorosa, s’arregla i busca la carícia de les palmeres. La seua Espanya de corbes pronunciades, els seus teuladells i volades, i la seua cúpula de faixons, esperen amb impaciència la visita del viatger.

Els xiquets ja estan asseguts al llarg de l’alhamí.

– ¿Qui viu en esta caseta?

Tots a cor:

– L’ermità... la dona estava llavant en la séquia...

I una veu de xiqueta:

– ¿Saben qui és...? La que ha dit que estava molt lletja, quan la retratava.

L’interior de l’Ermita és acollidor. El seu estil dòric la fa sòbria i elegant. Té pilastres bisellades, un entaulament blanc i blau, volta de canó amb llunetes cegues, cor als peus de l’església amb barana de balustres, i cúpula en el creuer o transsepte.»

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30